Duyurular


Koronavirüs ( Covıd-19) ile İlgili Öneriler

Ne zaman ve nasıl maske kullanılmalı?

EÄŸer saÄŸlıklı bir bireyseniz, sadece Koravirüs (2019-nCoV) ÅŸüphesi olan veya Koranavirüs( 2019-nCov) teÅŸhisi olan hastaya bakım vermekle yükümlüyseniz,

Öksürüyor veya hapşırıyorsanız maske takmanız gerekmektedir.

Maskeler tek başına etkili değildir. Alkol bazlı dezenfektanla veya sabun ile suyla sık sık el yıkama ile maskeler etkili hale gelir.

Eğer maske takıyorsanız, nasıl kullanılması gerektiğini ve ne zaman atılması gerektiğini bilmelisiniz.

Nasıl maske takılır, kullanır ve nasıl çıkarılır ve atılır?

Maske takmadan önce, ellerinizi alkol bazlı dezenfektanla ve ya sabun ile suyla ovarak temizleyiniz.

Maske tüm ağızınızı ve burnunuzu kapatmalı ve maske ile yüzünüz arasında hiçbir boÅŸluk kalmamalıdır.

Maskeyi takarken, elinizi değdirmemeye dikkat edin ve eğer değdirirseniz ellerinizi alkol bazlı dezenfektanla ve ya sabun ile suyla ovarak temizleyiniz.

Maskeniz nemlenmiÅŸse mümkün olan en kısa sürede deÄŸiÅŸtirin ve tek kullanımlık maskeleri tekrardan kullanmayınız.

Maskeyi çıkartırken; arkasından çıkartın (maskenin ön tarafına dokunmayınız); çıkarır çıkarmaz aÄŸzı kapalı bir çöp kutusuna atın; ellerinizi tekrar alkol bazlı dezenfektanla ve ya sabun ile su temizleyiniz.

Efsane avcıları

COVID-19 Koranavirüs sıcak ve nemli bölgelerde yayılabilir.

Åžimdiye kadarki elde edilen verilerle, COVID-19 Koronavirüs sıcak ve nemli bölgeler de dâhil olmak üzere HERYERDE yayılabilir. Ä°klim ne olursa olsun, COVÄ°D-19 Koronavirüs vakası bildirilen bir bölgede yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız koruyucu önlemler alınız. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, aÄŸzınıza ve burnunuza dokunarak oluÅŸabilecek enfeksiyonlardan kaçınırsınız.

SoÄŸuk hava ve kar yeni Koronavirüsü öldürmez.

SoÄŸuk havanın yeni koronavirüsü veya diÄŸer hastalıkları öldürebileceÄŸine inanmak için hiçbir neden yoktur. Normal insan vücudu sıcaklığı, dış sıcaklığa veya hava durumuna bakılmaksızın 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Kendinizi yeni koronavirüse karşı korumanın en etkili yolu, ellerinizi sıklıkla alkol bazlı dezenfektanla temizlemek veya sabun ve su ile yıkamaktır.

Sıcak banyo yapmak yeni koronavirüs hastalığını önlemez .

Sıcak banyo yapmak COVID-19'u yakalamanızı engellemez. Banyo veya duÅŸunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Aslında, aşırı sıcak su ile sıcak bir banyo yapmak, sizi yakabileceÄŸi için zararlı olabilir. Kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi yıkamak ve ya alkol bazlı dezenfektanla ovarak temizleyiniz. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırırsınız ve gözlerinize, aÄŸzınıza ve burnunuza dokunarak öksürüÄŸün bulaÅŸmasını önlersiniz.

Yeni koronavirüs sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaÅŸamaz.

Bugüne kadar, yeni koronavirüsün sivrisinekler tarafından bulaÅŸabileceÄŸini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt bulunmamaktadır. Yeni koronavirüs, öncelikle enfekte bir kiÅŸi öksürdüÄŸünde veya hapşırdığında üretilen damlacıklar veya burundan damlama veya tükürük damlacıkları yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür. Kendinizi korumak için, ellerinizi alkol bazlı dezenfektanla ovuÅŸturarak ile sık sık temizleyiniz veya sabun ve su ile yıkayınız. Ayrıca, öksüren ve hapşırma yapanlarla yakın temastan kaçının.

El kurutma makineleri yeni koronavirüsü öldürmede etkili midir?

Hayır. El kurutma makineleri 2019-nCoV'yi öldürmede etkili deÄŸildir. Kendinizi yeni koronavirüse karşı korumak için, ellerinizi alkol bazlı dezenfektanla ovuÅŸturarak sık sık temizlemeli veya sabun ve su ile yıkamalısınız. Ellerinizi temizledikten sonra, kağıt havlu veya sıcak hava kurutucu kullanarak iyice kurutmalısınız.

Bir ultraviyole dezenfeksiyon lambası yeni koronavirüsü öldürebilir mi?

UV radyasyonu cilt tahriÅŸine neden olabileceÄŸinden, UV lambaları elleri veya cildin diÄŸer bölgelerini sterilize etmek için kullanılmamalıdır.

Termal tarayıcılar yeni koronavirüs ile enfekte olmuÅŸ kiÅŸileri tespit etmede ne kadar etkilidir?

Termal tarayıcılar, yeni koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle ateÅŸ geliÅŸen (yani normal vücut sıcaklığından daha yüksek) kiÅŸilerin tespit edilmesinde etkilidir.

Bununla birlikte, enfekte olan ancak henüz ateÅŸten hasta olmayan insanları tespit edemezler. Çünkü enfekte olmuÅŸ insanların hastalanıp ateÅŸi geliÅŸmesi 2 ila 10 gün sürer.

Vücudunuzun her tarafına alkol veya klor püskürtmek yeni koronavirüsü öldürebilir mi?

Hayır. Vücudunuzun her yerine alkol veya klor püskürtmek, vücudunuza girmiÅŸ olan virüsleri öldürmez. Bu tür maddelerin püskürtülmesi kıyafetlere veya mukoza zarlarına (yani gözler, ağız) zararlı olabilir. Hem alkol hem de klorun yüzeyleri dezenfekte etmek için yararlı olabileceÄŸini unutmayın, ancak uygun öneriler altında kullanılması gerekir.

Zatürreye karşı aşılar sizi yeni koronavirüse karşı korur mu?

Hayır. Pnömokok aşısı ve Haemophilus influenza tip B (Hib) aşısı gibi pnömoniye karşı aşılar yeni koronavirüse karşı koruma saÄŸlamaz.

Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacı var. AraÅŸtırmacılar 2019-nCoV'ye karşı bir aşı geliÅŸtirmeye çalışıyor ve DSÖ çalışmalarını destekliyor.

Bu aşılar 2019-nCoV'ye karşı etkili olmasa da, saÄŸlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşılama ÅŸiddetle tavsiye edilir.

Burnunuzu düzenli olarak serumla durulamak yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Hayır. Burnu düzenli olarak serumla yıkamanın insanları yeni koronavirüs ile enfeksiyondan koruduÄŸuna dair bir kanıt yoktur.

Burnu düzenli olarak serumla yıkamanın, insanların soÄŸuk algınlığından daha çabuk iyileÅŸmesine yardımcı olabileceÄŸine dair sınırlı kanıt vardır. Bununla birlikte, burnun düzenli olarak durulanmasının solunum yolu enfeksiyonlarını önlediÄŸi kanıtlanmamıştır.

Sarımsak yemek, yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Sarımsak, bazı antimikrobiyal (mikrop öldürücü) özelliklere sahip olabilen saÄŸlıklı bir besindir. Bununla birlikte, mevcut salgından sarımsak yemenin insanları yeni koronavirüsten koruduÄŸuna dair bir kanıt yoktur.

Yeni koronavirüs yaÅŸlı insanları etkiler mi yoksa genç insanlar da duyarlı mıdır?

Her yaÅŸtan insana yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaÅŸabilir. YaÅŸlı insanlar ve önceden mevcut tıbbi durumları (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olan kiÅŸiler virüsle ciddi ÅŸekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız görünüyor.

DSÖ, her yaÅŸtan insana, kendilerini virüsten korumak için adımlar atmalarını örneÄŸin iyi el hijyeni ve iyi solunum hijyeni uygulayarak tavsiye eder.

Yeni koronavirüsün önlenmesinde ve tedavisinde antibiyotikler etkili midir?

Hayır, antibiyotikler virüslere karşı deÄŸil, sadece bakterilere karşı etkilidir.

Yeni koronavirüs (2019-nCoV) bir virüstür ve bu nedenle antibiyotikler bir önleme veya tedavi aracı olarak kullanılmamalıdır.

Bununla birlikte, 2019-nCoV için hastaneye yatırılırsanız, antibiyotik alabilirsiniz, çünkü bakteri kaynaklı yan enfeksiyonlara yakalanmanız mümkündür.

Yeni koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek için spesifik ilaçlar var mı?

Bugüne kadar, yeni koronavirüsü (2019-nCoV) önlemek veya tedavi etmek için önerilen belirli bir ilaç yoktur.

Bununla birlikte, virüs bulaÅŸmış olanlar belirtileri hafifletmek ve tedavi etmek için uygun bakım almalı ve ciddi hastalığı olanlara uygun destekleyici bakım verilmelidir. Bazı özel tedaviler araÅŸtırılmaktadır ve klinik deneylerle test edilecektir. DSÖ, bir dizi ortakla araÅŸtırma ve geliÅŸtirme çalışmalarını hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

Bu materyaller, salgın geliÅŸtikçe yeni bilimsel bulgulara dayanarak düzenli olarak güncellenmektedir. Son güncelleme 18 Mart 2020

 

Yeni koronavirüse karşı temel koruyucu önlemler

DSÖ web sitesinde ve ulusal ve yerel halk saÄŸlığı yetkililerinizde bulunan COVID-19 salgınıyla ilgili en son bilgilerden haberdar olun. Enfekte olan çoÄŸu insan hafif bir hastalık yaÅŸar ve iyileÅŸir, ancak diÄŸerleri için daha ÅŸiddetli olabilir. AÅŸağıdakileri yaparak saÄŸlığınıza dikkat edin ve baÅŸkalarını koruyun:

Ellerinizi sık sık yıkayın

Ellerinizi düzenli olarak ve alkol bazlı el dezenfektanıyla ovarak temizleyin veya sabun ve su ile yıkayın.

Neden? Ellerinizi sabun ve su ile yıkamak veya alkol bazlı dezenfektanla ovarak ellerinizde olabilecek virüsleri öldürür.

Sosyal mesafeyi koruyun

Kendinizle öksüren veya hapşıran herkes arasında en az 1 metre mesafe bırakın.

Neden? Birisi öksürdüÄŸünde veya hapşırdığında, burun veya aÄŸzından virüs içerebilecek küçük sıvı damlacıkları püskürtür. Çok yakınsanız, öksüren kiÅŸinin hastalığı varsa, COVID-19 virüsü de dahil olmak üzere damlacıkları nefes yoluyla alabilirsiniz.

Göz, burun ve aÄŸzınıza dokunmaktan kaçının

Neden? Eller birçok yüzeye dokunur ve virüsleri alabilir. KirlendiÄŸinde eller virüsü gözlerinize, burnunuza veya aÄŸzınıza aktarabilir. Oradan, virüs vücudunuza girebilir ve sizi hasta edebilir.

Solunum hijyeni uygulayın.

Sizin ve çevrenizdeki kiÅŸilerin iyi solunum hijyenini uyguladığınızdan emin olun. Bu, öksürdüÄŸünüzde veya hapşırdığınızda aÄŸzınızı ve burnunuzu bükülmüÅŸ dirsek veya peçete ile kaplamak anlamına gelir. Ardından kullanılmış peçeteyi hemen atın.

Neden? Damlacıklar virüs yayar. Ä°yi bir solunum hijyeni uygulayarak çevrenizdeki insanları soÄŸuk algınlığı, grip ve COVID-19 gibi virüslerden korursunuz.

AteÅŸiniz, öksürüÄŸünüz ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız, acil tıbbi yardım alın.

 Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın. AteÅŸ, öksürük ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, tıbbi yardım alın ve öncelikle arayın. Yerel saÄŸlık kurumunuzun talimatlarını izleyin.

Neden? Ulusal ve yerel yetkililer bölgenizdeki durum hakkında en güncel bilgilere sahip olacaktır. Öncelikle aramak, saÄŸlık uzmanınızın sizi hızlı bir ÅŸekilde doÄŸru saÄŸlık kuruluÅŸuna yönlendirmesini saÄŸlayacaktır. Bu ayrıca sizi koruyacak ve virüslerin ve diÄŸer enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Haberdar olun ve sağlık uzmanınız tarafından verilen tavsiyelere uyun.

COVID-19 hakkındaki en son geliÅŸmelerden haberdar olun. Kendinizi ve baÅŸkalarını COVID-19'dan nasıl koruyacağınız konusunda saÄŸlık uzmanınız, ulusal ve yerel halk saÄŸlığı yönetiminin veya iÅŸvereniniz tarafından verilen tavsiyelere uyun.

Neden? Ulusal ve yerel yetkililer, COVID-19'un bölgenize yayılıp yayılmadığına dair en güncel bilgilere sahip olacaklardır. Bölgenizdeki insanların kendilerini korumak için ne yapmaları gerektiÄŸi konusunda tavsiyelerde bulunmak için en iyi ÅŸekilde yerleÅŸtirilirler.

COVID-19'un yayıldığı alanlarda (son 14 gün) ziyaret etmiÅŸ veya yakın zamanda ziyaret etmiÅŸ kiÅŸiler için koruma önlemleri

Yukarıda belirtilen yönergeleri izleyin.

Kötü hissetmeye baÅŸlarsanız ve hafif belirtileriniz olsa bile, ağır baÅŸ aÄŸrısı ve burun akıntısı gibi iyileÅŸene kadar evde kalın. Neden? BaÅŸkalarıyla temastan kaçınmak ve tıbbi tesisleri ziyaret etmemek, bu tesislerin daha etkili çalışmasına ve sizi ve diÄŸerlerini olası COVID-19 ve diÄŸer virüslerden korumaya yardımcı olacaktır.

AteÅŸ, öksürük ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, derhal tıbbi yardım alın, çünkü bu solunum yolu enfeksiyonu veya diÄŸer ciddi durumlardan kaynaklanabilir. Öncelikle arayın ve en son seyahat veya seyahat edenlerle irtibat kurmasını söyleyin. Neden? Önceden aramak, saÄŸlık uzmanınızın sizi hızlı bir ÅŸekilde doÄŸru saÄŸlık kuruluÅŸuna yönlendirmesini saÄŸlayacaktır. Bu ayrıca COVID-19 ve diÄŸer virüslerin olası yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne Sorun.

Ä°nsanlarla nasıl Koronavirüse yakalanmadan selamlaÅŸabilirim?

Koronavirüse yakalanmamak için en güvenli yol, fiziksel temastan kaçınmaktır. Güvenli selamlaÅŸma el sallama, kafa sallama ya da eÄŸilerek yapılabilir.

Yeni Koronavirüs yüzünden tokalaÅŸmaktan kaçınmalı mıyım?

Evet, solunum yoluyla bulaÅŸan virüsler, tokalaÅŸmakla, elleri göze, buruna ve ağıza temasla bulaÅŸabilir. TokalaÅŸmak yerine insanlarla el sallama, kafa sallama ve eÄŸilerek selamlaÅŸabilirsiniz.

Dışarıdayken lateks eldiven giymek yeni Koronavirüs enfeksiyonunu engellemekte etkili midir?

Hayır, düzenli ve sık el yıkamak eldiven giymekten daha fazla yeni Koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruma saÄŸlar.

Eldiven giymenize raÄŸmen yeni Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Elinizde eldiven varken, ellerinizle yüzünüze aÄŸzınıza ve gözlerinize dokunursanız enfeksiyona yakalanabilirsiniz.

Koronavirüse Hazır Olun.

Dünya SaÄŸlık Örgütü kendinizi ve diÄŸerlerini korumak için öneriyor:

Koronavirüs enfeksiyonuna karşı güvende olun.

Akıllı olun, enfeksiyon hakkında bilinçlenin.

Kibar olun, diÄŸerlerini destekleyin.

Destekliyici olun

Dikkatli olun

Tetikte olun

Kibar olun

COVID19 ile savaÅŸmak için hazır olun.

Bilgilenin

Hazırlanın

Akıllı olun

Güvenli olun

COVID19 ile savaÅŸmak için hazır olun.

Nefes darlığı çekiyorsanız akıllı hareket edin;

Doktorunu ara

Acil tıbbı yardım iste.

Akıllı olun, Coronavirüs ile ilgili bilgilenin.

DSÖ ve yerel saÄŸlık yetkililerinden kesin halk saÄŸlığı tavsiyelerini takip edin.

Koronavirüs ile ilgili güncellemeleri ve son haberleri takip edin.

Yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için, sürekli takip ettiÄŸiniz kaynaktan güncel bilgileri kontrol edin.

Yanlış bilgi yaymayın.

Koronavirüsten korunun.

EÄŸer 60 ya ve üzerindeyseniz ya da aÅŸağıdaki hastalıklara sahipseniz;

Kalp Damar hastalığı

GöÄŸüs hastalığı

Diyabet

Kalabalık mekânlardan ve alanlardan hasta olan insanlarla temasa geçme ihtimaliniz yüksek olduÄŸundan uzak durun.

Koronavirüs esnasında sevdiklerinizi destekleyerek kibar olun.

Özellikle etkilenenleri düzenli olarak kontrol edin.

Sevdikleri ÅŸeyleri yapmaları için onları cesaretlendirin.

EndiÅŸelerini gidermek için DSÖ’nün bilgilerini paylaşın.

Çocuklarınıza sakin ve doÄŸru önerilerde bulunun.

Damgalamaya karşı nazik olun.

En son gerçek bilgileri paylaşın ve abartıdan uzak durun.

Etkilenen insanlarla dayanışma içinde olun.

Enfeksiyon geçirmiÅŸ insanların hikâyelerini anlatın.

Korkuya karşı nazik olun.

Etkilenen insanlara empati gösterin.

Riskleri deÄŸerlendirmek için hastalık hakkında bilgi edinin.

Güvende kalmak için pratik önlemler alın.

Kendinizi ve diğerlerini hastalıktan koruyun.

Ellerinizi yıkayın.

Elleriniz görünür derecede kirli ise su ve sabun ile yıkayın.

EÄŸer elleriniz görünürde kirli deÄŸilse, sık sık alkol bazlı el dezenfektanıyla temizleyin ya da sabun ile suyla yıkayın.

Ellerinizi yıkayın

Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra

Hasta bireyle ilgilendikten sonra

Yemek hazırlamadan önce ve sonrasında

Yemek yemeden önce

Tuvaletten sonra

Elleriniz görünür derecede kirli ise

Hayvanlarla ve hayvan dışkısıyla temas ettikten sonra.

Öksürürken ve ya hapşırırken  aÄŸzınızı ve burnunuzu dirseÄŸinizi bükerek kolunuzla ve ya peçeteyle kapatınız.

Peçeteyi hemen kapaklı bir çöp kutusuna atın.

Ellerinizi alkol bazlı dezenfektanla ya da sabun ve suyla her öksürdüÄŸünüzde, hapşırdığınızda ve hasta bireyle ilgilendikten sonra yıkayın.

Öksürük ve ateÅŸ ÅŸikayetleriniz var ise yakın temastan kaçının.

Toplum içinden tükürmekten kaçının.

EÄŸer öksürük, ateÅŸ ve nefes darlığı çekiyorsanız hemen tıbbi yardın isteyin ve doktorunuza ya da sizinle ilgilenen saÄŸlık çalışanına geçmiÅŸ seyahat öykünüz hakkından bilgi verin.

2019-n CoV Koronavirüs Salgını Sırasında Stresle Nasıl BaÅŸ Edilir?

 

Bu kriz sırasında üzgün, stresli, ÅŸaÅŸkın, korkmuÅŸ veya kızgın hissetmek normaldir. GüvendiÄŸiniz insanlarla konuÅŸmak yardımcı olabilir. ArkadaÅŸlarınız ve ailenizle iletiÅŸim kurun.

Evde kalmanız gerekiyorsa, saÄŸlıklı bir yaÅŸam tarzı sürdürün. Uygun diyet, uyku, egzersiz ve evde sevdiklerinizle ve e-posta ve telefon yoluyla diÄŸer aile fertlerinizle ve arkadaÅŸlarınızda iletiÅŸim kurun.

Duygularınızla baÅŸa çıkmak için sigara, alkol veya diÄŸer ilaçları kullanmayın. EÄŸer bunalmış hissediyorsanız, bir saÄŸlık görevlisi veya danışmanla konuÅŸun. Gerekirse fiziksel ve zihinsel saÄŸlık ihtiyaçları için nereye gideceÄŸiniz ve nasıl yardım alacağınız konusunda bir plan yapın.

Gerçekleri öÄŸrenin. Makul önlemler alabilmeniz için riskinizi doÄŸru bir ÅŸekilde belirlemenize yardımcı olacak bilgiler toplayın. DSÖ web sitesi veya yerel halk saÄŸlığı yetkilileri gibi güvenebileceÄŸiniz bir kaynak bulun.

Sizin ve ailenizin üzücü medya yayınlarını izlemek veya dinlemek için harcadıkları zamanı azaltarak endiÅŸeyi ve ajitasyonu sınırlayın.

GeçmiÅŸte, önceki yaÅŸamın olumsuzluklarını yönetmenize yardımcı olan ve bu salgının zorlu zamanlarında duygularınızı yönetmenize yardımcı olacak becerileri kullanın.

 

Çocuklar strese daha ÅŸiddetli, endiÅŸeli, geri çekilme, öfkeli ya da tedirgin, yatak ıslatma gibi farklı ÅŸekillerde yanıt verebilirler.

ÇocuÄŸunuzun tepkilerini destekleyici bir ÅŸekilde yanıtlayın, endiÅŸelerini dinleyin ve onlara ekstra sevgi ve ilgi gösterin.

Çocuklar zor zamanlarda yetiÅŸkinlerin sevgisine ve ilgisine ihtiyaç duyarlar. Onlara ekstra zaman ve dikkat verin.

 Çocuklarınızı dinlemeyi, kibarca konuÅŸmayı ve onları rahatlatmayı unutmayın.

Mümkünse, çocuÄŸun oyun oynaması ve rahatlaması için fırsatlar yaratın.

Çocukları ebeveynlerine ve ailelerine yakın tutmaya çalışın ve çocukları ve bakıcılarını mümkün olduÄŸunca ayırmaktan kaçının. Ayrılma olursa (örn. Hastaneye yatış) düzenli temas (örn. Telefonla) ve yeniden güven saÄŸlayın.

Düzenli rutinlere ve programlara olabildiÄŸince devam edin. Okul/öÄŸrenmenin yanı sıra oynamak ve rahatlamak için yeni bir yer ve zaman yaratın.

Olanlar hakkında gerçekleri anlatın, neler olup bittiÄŸini açıklayın ve hastalığa yakalanma risklerini yaÅŸlarına baÄŸlı olarak anlayabilecekleri kelimelerle nasıl azaltabilecekleri hakkında net bilgi verin.

Bu aynı zamanda, yeniden güvenli ÅŸekilde neler olabileceÄŸi hakkında bilgi vermeyi da içerir (örneÄŸin bir aile üyesi ve / veya çocuk iyi hissetmeyebilir ve doktorların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak için bir süre hastaneye gitmeleri gerekebilir ).

Seyahat Ederken Sağlıklı Kalın

Öksürük ve ateÅŸ ÅŸikâyetiniz var ise seyahatten kaçının.

Öksürük, ateÅŸ ve nefes darlığı ÅŸikâyetleriniz var ise tıbbi yardım isteyin ve saÄŸlık çalışanı veya doktorunuzla geçmiÅŸ seyahat hikâyenizi paylaşın.

AteÅŸ ve öksürük ÅŸikâyeti olan insanlarla yakın temastan kaçının.

Sıklıkla ellerinizi alkol bazlı el dezenfektanıyla temizleyin ve ya sabun ve su ile yıkayın.

Gözünüze, burnunuza ve aÄŸzınıza dokunmayınız.

ÖksürdüÄŸünüzde ve ya hapşırdığınızda aÄŸzınızı ve burnunuzu dirseÄŸinizden bükerek kolunuzla ya da peçeteyle kapatınız. Peçeteyi hemen aÄŸzı kapalı çöpe atınız ve elleriniz alkol bazlı el dezenfektanıyla ve ya sabun ve suyla yıkayınız.

Eğer maske takmayı tercih ederseniz, ağzınız ve burnunuzu tamamen kapattığınızdan emin olun ve taktıktan sonra maskeye dokunmayın.

Her kullanımdan sonra tek kullanımlık maskenizi hemen atınız ve maskeyi çıkardıktan sonra ellerinizi alkol bazlı e dezenfektanıyla temizleyin ve ya sabun ile suyla yıkayınız.

EÄŸer seyahat ederken hastalanırsanız, seyahat ekibini bilgilendirin ve acil tıbbi müdahale isteyin.

Tıbbi müdahale alırken, saÄŸlık çalışanına ve ya doktorunuza seyahat geçmiÅŸinizle ilgili bilgi veriniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Mart 2020, Pazar / 220 defa okundu.